Historien om papiret og trykppressen

Papiret og trykpressens historie

Vi mennesker bruger mange ting i vores hverdag, som vi ikke kender historien bag. 

Papir er en af de ting vi enten bruger eller ser dagligt. Dette er også med hjælp fra trykpressen, for uden havde vi hverken plakater, aviser, bøger og meget andet.

Så hvad er historien bag papiret og trykpressen?

Hvordan har papir ændret verden?

En opfindelse kan være så betydningsfuld, at den fuldstændig ændrer den måde, som folk arbejder på. Der er mange eksempler på dette, som f.eks. dampmaskinen, glødlampen, elektricitet, og når ja – selvfølgelig papir.
Papir som vi kender det i dag, blev opfundet i Kina for lidt over 2.000 år siden. Tidligere har der naturligvis eksisteret en hvis form for materiale til at skrive og tegne på. Det mest kendte er nok papyrus. I oldtidens Egypten skrev man nemlig på tynde papyrusstrimler, som man så bagefter limede sammen. Der er også eksempler på at man huggede eller skar skrift ind i et strække træ eller sten.

Opfindelsen af papir

Som sagt blev papir (i hvert fald som vi kender det) opfundet i Kina. Det skete i år 105 efter vor tidsregning. Dengang foregik processen således at en papirmager kogte rå plantefibre som f.eks. bomuld eller hamp, indtil disse fibre blev omdannet til en grødet masse. Herefter bredte papirmageren denne fibermasse ud på et filter i en træramme, og lod den så gennemsive af vand. Når han så tog rammen på af vandet, var der kun en tynd hinde af fibermassen tilbage. Denne skulle så tørre, og efterhånden som at den gjorde det, blev den til et ark papir.

Efter opfindelsen af papiret var der mange måder at papiret blev anvendt på. Det mest normale var dog at skrive på den med pen og blæk. Men selve tryk eller print og kopiering kom først senere. Her skar man en spejlvendt meddelelse ud på en træklods (eller blok), hvorefter man oversmurte den med blæk og trykkede den mod papiret.

Trykpressen – Det begyndte med en fejl
I 1438 skete der noget som ville ændre verdens måde at bruge papir på. For den tyske håndværker Johann Gutenberg fandt nemlig ud af, at man kunne fremstille enkelte løse bogstavtyper. Det var små træblokke med kun ét bogstav skåret ud i toppen af en lille blok.
Senere fremstillede han også en maskine, som blev kaldt en trykpresse, som kunne trykke en hel side ad gangen. Og dén var revolutionerende.

Men inden Johann Gutenberg kom så langt, foregik det også mere manuelt. En dag var han i gang med at skære et brev ud på en træblok. Han var næsten nået hen til enden af en linie, da han kom til at lave en fejl. Men i stedet for at skulle skære hele blokken ud igen, skar han det forkerte bogstav af og erstattede det med et nyt (det rigtige). På den måde opdagede han at man ikke behøvede at gøre hele arbejdet om, for at rette én fejl. Og det blev starten på tryk som vi kender det i dag.

Hvordan blev typerne opfundet?
Typer lavet af signeter har været brugt i mange år før Johann Gutenbergs opdagelse. De blev først brugt i Kina, hvor denne teknik blev brugt til primært at trykke buddhistiske læresætninger. Men der var dog den store forskel at de blev trykt med håndkraft og ikke med en maskine eller presse.

I Kina havde man altså længe benyttet trætyper, og teknikken i sig selv var også udbredt i det meste af verden. Men typerne gik meget let i stykker og kunne derfor ikke bruges til særligt mange kopier, før at de skulle skiftes.
Så det var først omkring år 1450, hvor Johann Gutenberg lykkedes med at fremstille løse metaltyper af en legering af bly og tin. Disse kunne nemlig anvises mange, mange gange. Oftes til flere hundrede kopier.

Gutenbergs trykpresse fra ca. år 1450. Foto: DK Findout!

Det var altså først i midten af 1400-tallet at Johan Gutenberg opfandt trykkemaskinen, som ses på billedet herover. Han havde nemlig fået den idé, at man kunne ændre en maskine, som egentligt var beregning til presning af druer, til en maskine, som kunne presse jævnt og ikke mindst ensartet på papir. Han kaldte maskinen for trykpresse.
Denne maskine kunne trykke langt hurtigere og meget tydeligere, end det før havde været muligt, med den gamle metode.

Så selvom både papir og til dels typer havde været opfundet mange, mange år forinden, var det først her at man fik en mere automatiseret proces, der ikke byggede på samme håndkraft. Tidligere gjorde man det også således, at man lagde papiret oven på nogle oversværtede bogstaver og så pressede papiret ned mod dem ved at gnide på det med en stor, tung, flad sten.

I dag bruger vi forskellige trykmaskiner til at producere billige tryksager til vores kunder. Vi tilbyder alle de klassiske tryksager, som du kender: visitkort, flyers, foldere mm. og er naturligvis også leveringsdygtige i mere specielle tryksagsproduktioner og grafiske løsninger.

Har du ikke fået stillet historie-tørsten, kan du læse mere om, hvorfor visitkort stadig er relevante i dag her.